top of page

Ayakkabı Bakım ve Kullanım Kılavuzu


AYAKKABI KULLANIM KILAVUZU

  • Ayakkabınızı ayağınızdan çıkartırken el yardımı ile çıkartınız. Diğer ayak yardımıyla çıkarttığınız takdirde ayakkabının arka dış kısmında ve iç astarında deformasyon olabilir.

  • Ayağınız ayakkabının içini üstten tam doldurmuyor ve yürürken potluk yapıyorsa; ayakkabınızın üst kısmında iz, kıvrılma, çatlama ve yırtılma olabilir.

  • Ayakkabının ömrü sizin kullanım şeklinize bağlıdır. Ayakkabıların üretim yöntemi ve kullanılan malzemesinde farklılık göstereceğinden dolayı daha önce kullanmış olduğunuz benzer ürünlerle aynı kullanım ömrü süresine sahip olmayabilir.

  • Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 2 gün ara ile giymeniz daha uzun süre kullanım olanağı sağlar.

  • Islak ve nemli ayakkabılar oda ısısında kurutulmalıdır. Kalorifer ve güneş altında kurutulmamalıdır.

  • Ayakkabıların muhtemel kokulara karşı mutlaka havalandırılması ve sezon geçişlerinde deformasyonu önlemek için kalıbakoyularak kaldırılması tavsiye edilir.

  • Üstü el dikişli ayakkabıların dikiş yerlerinden su alması doğaldır. Dolayısıyla özellikle karlı ve yağmurlu havalarda mümkün olduğunca bu tip ayakkabılarla su birikintilerine girmemeye çalışılmalıdır.

  • Terleyen ayaklar ve kar, derinin üzerinde tuzlanmaya neden olabilir. Giderilmesi mümkün olmayan bu durumu bilgilerinize sunarız.

  • Her türlü ayakkabı üzerinde "su geçirmez" ya da "suya dayanıklıdır" ibaresi yok ise yağmurda bir miktar su çekebilir.


Deri Ayakkabıların Bakım Süreci



Deri ayakkabıların temizliği için nemli bir bez kullanılabilir. Bezle silinen temiz ayakkabıya ise zeytinyağı ile bakım yapılabilir. Bir pamuğa ya da kuru bir beze biraz zeytinyağı döktükten sonra ayakkabının yüzeyine hafif dokunuşlarla uygulama gerçekleştirilir. Bu sayede çok daha parlak ve bakımlı bir ayakkabıya sahip olmak mümkün hale gelir.

Cila uygulamalarında ise ince çoraplar kullanılarak derinin cilayı daha iyi emmesi sağlanır. Bazen sprey kullanımı tercih edilir. Bu durumda sprey ayakkabıdan 10 ya da 15 cm uzaklıktan püskürtülmelidir. Deri ayakkabılar için cilası olmayan kişiler muz kabuğunu da kullanabilir. İçerdiği potasyum sayesinde deriye bakım yapan muz kabuğu, ayakkabının tozdan arınmasına da yardımcı olur.




Süet ve Nubuk Ayakkabı Temizliği ve Bakımı


Düzenli temizliğe ve bakıma ihtiyaç duyan süet ve nubuk ayakkabılarda şekil bozukluğu olmaması için ayakkabı kalıbıyla saklanması tavsiye edilir. Eğer ayakkabı kalıbı yoksa gazete parçası top haline getirilerek ayakkabının içerisine yerleştirilir. Bu sayede ayakkabı şeklini muhafaza eder.

Süet ve nubuk ayakkabılar için özel olarak tasarlanan fırçalar ve silgiler mevcuttur. Temizlik ve bakım sürecinde bu tür materyallerin kullanılması gerekir. Fırça sayesinde ayakkabı tozdan ve kirden arınır. Lekelerin giderilmesi için süet ve nubuk silgisi de tercih edilebilir. Böylece ayakkabı bakımı evde kolaylıkla yapılır. Ayakkabıların ara sıra açık havada bırakılarak havalandırılması faydalı olur.


Comments


bottom of page